neo monastiri


Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

neo monastiri
neo monastiri
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Διαδικτυακό βοήθημα για αναποφάσιστους ψηφοφόρους

Πήγαινε κάτω

Διαδικτυακό βοήθημα για αναποφάσιστους ψηφοφόρους Empty Διαδικτυακό βοήθημα για αναποφάσιστους ψηφοφόρους

Δημοσίευση από Admin Κυρ Απρ 22, 2012 6:47 pm

Ερευνητικές ομάδες 6 ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων δημιούργησαν Voting Aid Application ενόψει των εθνικών Εκλογών που συγκρίνει τις πολιτικές θέσεις χρήστη - κομμάτων. Μέσα από 30 ερωτήσεις «συμπεραίνει» τις θέσεις ποιου κόμματος ταιριάζουν περισσότεροι οι απόψεις ενός πολίτη.

Παρόμοια εφαρμογή χρησιμοποιήθηκε στις εκλογές για τον δήμαρχο του Λονδίνου, στις τελευταίες εκλογές της Κύπρου, στην Αργεντινή, στην Ισπανία, στην Χιλή κ.α...

Διαδικτυακό βοήθημα για αναποφάσιστους ψηφοφόρους 0votin10

Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν «Σίγουρα ένα ερωτηματολόγιο δεν μπορεί να καλύψει όλη την πολιτική ατζέντα ούτε να υποκαταστήσει τις διαρκείς πολιτικές συζητήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς του εργαλείου προσπαθήσαμε να το κάνουμε όσο πιο περιεκτικό γίνεται και όσο πιο αντιπροσωπευτικό των απόψεων που κυριαρχούν στον πολιτικό διάλογο».

Απαντά η ερευνήτρια και καθηγήτρια στο ΑΠΘ Λία Σπυρίδου:

- Τι είναι το Choose4Greece.com;

Είναι ένα Voting Aid Application, όπως ονομάζεται διεθνώς. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα συμβούλου ψήφου που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να διαπιστώσουν την εγγύτητα των πολιτικών τους θέσεων με αυτές των κομμάτων. Τόσο οι αναποφάσιστοι πολίτες, όσο και οι συνειδητοποιημένοι ψηφοφόροι καλούνται να συμπληρώσουν ανώνυμα ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια απαντώντας σε μια σειρά από θέματα (οικονομία, κοινωνικές αξίες, εγκληματικότητα, περιβάλλον, παιδεία, εξωτερικές σχέσεις).

Το site δημιουργήθηκε από τις ερευνητικές ομάδες 6 ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, στο πρότυπο του αντίστοιχου εργαλείου που ανέπτυξε Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται την τελευταία 5ετία για τις εκλογές σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο (όπως αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου), ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε πιλοτικά στις περιφερειακές εκλογές του 2010.

- Πόσοι χρήστες έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής;

Πάνω από 10.000 άτομα. Στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 100.000.

- Με ποιο κριτήριο επιλέχθηκαν οι ερωτήσεις;

Η διατύπωση των θέσεων-ερωτήσεων έγινε μετά από μελέτες πολιτικών επιστημόνων, κοινωνικών ψυχολόγων και κοινωνιολόγων, ενώ η κωδικοποίηση των θέσεων των κομμάτων από ειδικούς επιστήμονες, σε συνδυασμό με τις απαντήσεις που έδωσαν τα ίδια τα κόμματα. Γι΄αυτό και χρειάστηκε βαθιά γνώση της πολιτικής ατζέντας των κομμάτων, ενώ προηγήθηκαν συνεντεύξεις σε focus groups.

Tο ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει περιορισμένο αριθμό ερωτήσεων που θίγουν τα κύρια θέματα στα οποία επικεντρώνονται τα περισσότερα από τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές.

Δεν συμπεριλήφθηκαν ερωτήσεις στις οποίες όλα τα κόμματα θα συμφωνούσαν ή όλα θα διαφωνούσαν. Για παράδειγμα στην ερώτηση: «Η ποιότητα ζωής των πολιτών θα πρέπει να βελτιωθεί», κανένα κόμμα δε θα μπορούσε να διαφωνήσει.

- Επαληθεύονται τα αποτελέσματα της έρευνας σε σχέση με τις πραγματικές πεποιθήσεις των χρηστών ( δηλαδή η έρευνα «πέφτει μέσα» στα συμπεράσματά της);

Όπως μας επικοινωνείται μέσω Facebook, Twitter και του blog μας, η πλειονότητα των χρηστών είναι ικανοποιημένη. Σε μια πρώτη έρευνα που διενεργήσαμε, διαπιστώσαμε ότι το 90% διατίθεται θετικά απέναντι στην εφαρμογή. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος των χρηστών εκπλήσσεται από το τελικό αποτέλεσμα. Άνθρωποι που ψήφιζαν παραδοσιακά, οικογενειακά κάποιο κόμμα αναθεωρούν, όταν διαπιστώνουν ότι οι θέσεις του κόμματος που υποστήριζαν δεν τους εκφράζουν τη δεδομένη στιγμή.

- Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν;

Οι ερευνητές θα αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα των απαντήσεων των χρηστών- με βάση τα δημογραφικά στοιχεία τους (μορφωτικό επίπεδο, ηλικία κ.λπ.)- τα οποία θα συγκρίνουν με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, για ερευνητικούς σκοπούς. Τα συμπεράσματα θα παρουσιαστούν σε σχετικά συνέδρια και θα μελετηθούν για τη βελτίωση του συστήματος.

Συμμετέχουν τα παρακάτω πανεπιστημιακά ιδρύματα:
α) Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
β) Τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
γ) e-Democracy Centre, Center for Democracy Aarau, University of Zurich
δ) Department of Public Administration, University of Twente και
ε) Nuffield College, University of Oxford,
στ) Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο τεχνικός σχεδιασμός και η ανάπτυξη της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε από τον δρ. Κώστα Τζιούβα από το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο γραφικός σχεδιασμός έγινε από τον Claudio Mendoca. Η παρούσα πρωτοβουλία είναι μη κερδοσκοπική.

Κύριοι Ερευνητές:
Δρ. Βασιλική Τρίγκα, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Dr. Fernando Mendez, University of Zurich
Δρ. Νικόλας Τσαπατσούλης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δρ. Κώστας Γεμενής, University of Twente
Δρ. Αφροδίτη Μπάκα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Δρ. Ηλίας Ντίνας, University of Oxford
Δρ. Λία Σπυρίδου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Δρ. Λία Φίγγου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Βοηθοί/Διαχειριστές:
Νίκος Μαλέκος - Blog, Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Alberto Bullo - Forum, Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

- Τρωτά σημεία

- Η απουσία εκπροσώπησης μικρότερων κομμάτων. Όπως επισήμανε στο GoodNews, η κ. Σπυρίδου σύντομα θα προστεθούν τα κόμματα ΔΡΑΣΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η καθυστέρηση στην ενσωμάτωσή τους οφείλεται στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι πολιτικοί συνδυασμοί ανακοίνωσαν πρόσφατα τη συμμετοχή τους στις εκλογές, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όλοι οι ερευνητές εργάζονται εθελοντικά.

- Η διατύπωση κάποιων θέσεων-ερωτήσεων έχει προφανή κατεύθυνση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «μία ερώτηση διατυπώνεται με τον τρόπο που θέτουν το θέμα οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενώ μια άλλη με βάση τον τρόπο που το θέτει το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΔΗΜΑΡ κ.ο.κ. Υπό αυτή την έννοια κάθε μία δήλωση είναι κατευθυντική, αποτελεί ενδεχομένως θέση ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, όμως ο συνδυασμός τους δεν έχει μία συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά πολλές και διαφορετικές».

- Ένας αστάθμητος παράγοντας, που δε θα μπορούσε να αποτυπωθεί στην έρευνα, είναι το γεγονός ότι τα κόμματα προσωποποιούνται από συγκεκριμένο αρχηγό, ο οποίος πρέπει να κριθεί και προσωπικά για το ήθος του. Η εφαρμογή λαμβάνει υπόψη μόνο τις θέσεις των κομμάτων.

+ Συμπερασματικά

- Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει συγκεντρωμένες τις θέσεις των κομμάτων για τα υπό συζήτηση θέματα.

- Εξετάζει 2 εναλλακτικές προσεγγίσεις αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τις απαντήσεις του.

- Στην αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων είναι σκόπιμο ο χρήστης να εξετάσει αν τα θέματα στα οποία διαφωνεί ριζικά με το κόμμα που έρχεται πρώτο στη γραφική απεικόνιση της προτίμησής του είναι ζητήματα ουσιαστικά για εκείνον ή δευτερεύουσας σημασίας (ώστε να αποφασίσει και αν τελικά συντάσσεται με το κόμμα αυτό).

- Μπορεί να θέσει παραμέτρους - δηλαδή μπορεί να εξαιρέσει κάποιες ερωτήσεις από τον τελικό υπολογισμό (π.χ. γιατί τις θεωρεί ασήμαντες) και να λάβει νέο αποτέλεσμα.

- Τα αποτελέσματα του ερωτηματολόγιου μπορούν να συγκριθούν με τις επιλογές του χρήστη στην αυτοτοποθέτησή του απέναντι σε δεξιά/αριστερά και μνημόνιο.




choose4greece.com
GoodNews
Admin
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1288
Ηλικία : 54
Τόπος : Athens
Registration date : 17/02/2008

Character sheet
castle:
Διαδικτυακό βοήθημα για αναποφάσιστους ψηφοφόρους Left_bar_bleue0/0Διαδικτυακό βοήθημα για αναποφάσιστους ψηφοφόρους Empty_bar_bleue  (0/0)

https://www.youtube.com/user/neomonastiri

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης